Anna Kokko

Mitä on tapahtunut ja missä mennään nyt – lyhyt katsaus uutisointiin opettajien kapinasta koulu-uudistusta vastaan.

Suomessa Unkarin koulujärjestelmän uudistus ja opettajien vaatimukset ovat jääneet melko vähälle huomiolle. Alkuvuodesta 2016 Yle ja Helsingin Sanomat uutisoivat opettajien mielenosoituksesta ja Unkarin koulu-uudistuksesta, mutta sen jälkeen ainoa suomeksi aiheesta kirjoittanut on ollut Johanna Laakso.

Opettajien kapina alkoi avoimesta kirjeestä, jossa opettajat ilmaisivat huolensa lasten tulevaisuudesta. Opettajat kertoivat pitävänsä koulupäiviä liian pitkinä, opetussuunnitelman muutoksia ilman sopeutumisaikaa järjettöminä, opettajien vertais- ja itsearviointeja opetuksen tasoa syövänä turhana byrokratiana ja oppimateriaaleja huonona.

Päätäntävalta mm. opetuksen sisällöstä, oppimateriaaleista ja opettajien palkkaamisesta on keskitetty valtionvirastolle, eikä koulujen rehtoreilla tai opettajilla ole kuin pienet mahdollisuudet vaikuttaa opetukseen. Jotkin kunnat ovat luovuttaneet koulujen käytännön ylläpidon virastolle – minkä seurauksena esimerkiksi Gyöngyöstarjánissa jouduttiin sulkemaan koulu sähköjen katkettua maksamattoman sähkölaskun vuoksi, kertoi 444-uutissivusto.

Koulu-uudistuksen myötä myös oppikirjatuotanto on keskitetty. Jokaista ainetta ja vuosikurssia kohden on vain yksi kirjavaihtoehto, jota opettajat saavat opetuksessaan käyttää. Opettajat ovatkin turvautuneet paksuihin monistepinkkoihin, koska osassa kirjoista on virheellistä tietoa.

Opettajat ovat olleet koulu-uudistuksen kritiikin äänitorvia, ja saaneet tukea runsaasti. Osasyynä opettajien saamaan tukeen on varmasti sekin, että he ovat tuoneet mielipiteensä julki suorastaan vitsikkäästi. Helmikuisen ”hiljaisen mielenosoituksen” – opettajat seisoivat sateessa hiirenhiljaa tuodakseen mielipiteensä vahvemmin esille – jälkeen muutama poliitikko nimitti mielenosoitusta ruutupaitaisten ja sänkileukaisten opettajien rähinnöinniksi. Erään koulun opettajat vastasivat kritiikkiin ryhmäkuvalla, jossa jokaisella on ruudullinen flanellipaita päällä ja leveä hymy kasvoilla. (Ruutupaitaisten opettajien kuva szeretlekmagyarorszag.hu-sivustolta.)

Myös Suomen koulujärjestelmä on noussut Unkarissa otsikoihin. Uutissivusto HVG hehkutti tamperelaiskoulun ilmaista kouluruokaa ja opetuksessa käytettäviä tabletteja. Koulu-uudistuksen kärkkäimmät kritisoijat vertasivat Suomen koulumallia unkarilaiseen melko piikikkääseen sävyyn.

Opettajien kapina kyti koko viime kevään, mutta tuntui laantuvan kesälomalla. Elokuussa Népszabadság tarttui ammattikoulujen ongelmaan – kouluilta puuttui rehtori vielä muutamaa viikkoa ennen lukuvuoden alkua, tai uuden rehtorin palkkaamisessa oli ollut ongelmia. Lehti epäili, että rehtoreita ei löydy, koska mielenosoituksiin osallistuneiden ”ruutupaitaisten” hakijoiden hakemukset tyssäävät jonnekin matkan varrelle – siitäkin huolimatta, että hakijalla olisi takanaan opettajakunnan suositus ja vaaditut kriteerit täyttyisivät.

Opettajat eivät ole kesäloman aikana unohtaneet vaatimuksiaan. HVG julkaisi 1. syyskuuta – siis koulujen alkamispäivänä – Berettyóújfalun koulun rehtorin mielipidekirjoituksen, joka kritisoi kouluhallinnon esitteiden ja tiedotteiden ruusuista kuvaa unkarilaisen koulujärjestelmän tilasta. Opettajat varmasti jatkavat barrikadeilla – nähtäväksi jää, millaisen muutoksen he saavat aikaan.

Artikkeli on ilmestynyt Suomi–Unkari-lehdessä 3-2016.