Ildikó Vecsernyés

Koulujen Unkari-viikon kunniaksi tässä artikkelissa perehdymme maantietoon liittyvään sanastoon, erityisesti maantieteellisiin erisnimiin. On hyvä osata kertoa esim. matkoistamme unkarilaiselle ystävälle niin, että hän ymmärtää, mistä paikoista puhutaan. Maantieteelliset erisnimet ovat nimittäin monesti hyvin helppoja ja arvattavissa olevia unkariksi, mutta välillä ne  myös yllättävät. Maantieteellisten nimien oikeinkirjoitus unkariksi on myös hyvä panna merkille. Mukavia lukuhetkiä!

A földgömböt az Egyenlítő osztja két részre, az északi félgömbön van a Ráktérítő, a délin a Baktérítő. A földrészek nevei: Európa, Ázsia, Afrika, Amerika, Ausztrália és Óceánia, Antarktisz. Európában utaztunk biztosan a legtöbbet. A finn turisták gyakran utaznak Finnország szomszédos országaiba, Svédországba, Norvégiába, Oroszországba, de hajóval gyorsan el lehet jutni Észtországba, Tallinnba is, ami semmivel nincs messzebb a határszomszédoknál. A magyarok szintén gyakran utaznak szomszédaikhoz. Horvátország a legkedveltebb külföldi nyaralóhely, de sokan mennek Ausztriába, Szlovákiába, Romániába (különösen Erdélybe) vagy Szlovéniába nyaralni. Szerbiába, ahol nincs tengerpart, sokan rövid utakat tesznek, van, aki csak bevásárol ott. Ukrajnába a magyarlakta területekre utaznak főleg.

Európában a legnépszerűbbek talán azok az országok, amelyek nevezetességei fotókról vagy történelemkönyvekből a legismertebbek. Ki ne szeretné látni Olaszországban, Rómában a Colosseumot, Franciaországban, Párizsban az Eiffel-tornyot vagy Angliában, Londonban a Big Bent? Európában csodaszép szigetek is vannak, pl. Mallorca, Szardínia, Szicília, Korzika, Ciprus, Málta (ez szigetország), vagy Kréta. A finnek körében évtizedek óta nagyon népszerű a Portugáliához tartozó Madeira és a spanyol Kanári-szigetek. Bevallom, nekem a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partján lévő országok a kedvenceim. Én nagyon szeretnék elutazni nemsokára Rodoszra, Velencébe vagy Caprira.

Ázsiában még soha nem jártam. A finn turisták nagyon szeretik Thaiföldet, de egyre népszerűbb India, Kína, Vietnám és Japán is. Én ilyen messzire nem szeretnék utazni, szerintem kellemetlen tíz-tizenöt órát ülni egy repülőben, és azután még szenvedni az időeltolódástól.

A földrészek és országok magyar nevét gyakran könnyű érteni, de vannak olyan földrajzi nevek is, amelyeknek ”izgalmasabb” a magyar neve. Tudják-e például, mi finnül a Szajna, Bécs, Fehéroroszország, Jeges-tenger, Fokváros, Elefántcsontpart, Északi-sarkvidék, Pozsony, Örményország, Bajorország, Drezda, Szöul, Amerikai Egyesült Államok, Temze, Vörös-tenger, Szentpétervár, Holt-tenger, Spitzbergák?

Egy rövid cikkben nehéz felsorolni minden fontos földrajzi nevet, de ezekről lehet találni egy négyoldalas listát az új Finn-Magyar szótárban ábécérendben.

 

Szószedet Sanasto
földgömb maapallo
Egyenlítő Päiväntasaaja
Ráktérítő Kravun kääntöpiiri
Baktérítő Kauriin kääntöpiiri
földrész maanosa
legkedveltebb suosituin
Erdély Transilvania
magyarlakta terület unkarilaisten asuma-alue
legnépszerűbb suosituin
legismertebb tunnetuin
Ki ne szeretné…? Kukapa ei haluaisi…?
Eiffel-torony (tornyot) Eiffel-torni (tornin)
csodaszép ihana, todella kaunis
szigetország saarivaltio
valamihez tartozó johonkin kuuluva
Velence Venetsia
Thaiföld Thaimaa
szenved valamitől kärsiä jostakin
időeltolódás aikaero
izgalmasabb jännittävämpi
Szajna Seine
Bécs Wien
Fehéroroszország Valkovenäjä
Jeges-tenger Jäämeri
Fokváros Kapkaupunki
Elefántcsontpart Norsunluurannikko
Északi-sarkvidék Arktis
Pozsony Bratislava
Örményország Armenia
Bajorország Baijeri
Drezda Dresden
Szöul Soul
Amerikai Egyesült Államok Yhdysvallat
Temze Thames
Vörös-tenger Punainen meri
Szentpétervár Pietari
Holt-tenger Kuollutmeri
Spitzbergák Huippuvuoret
felsorolni luetella
ábécérendben aakkosjärjestyksessä

Artikkeli on ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 3-2016.