Ildikó Vecsernyés

Näin sanot sen unkariksi – unkarin uudissanoista

Kielet muuttuvat koko ajan. Sanoja ja niiden merkityksiä jää unohduksiin ja uusia syntyy. Nopeasti muuttuvassa maailmassamme uusia ilmaisuja tuntuu syntyvän kovaa vauhtia ja niiden oppiminen on vieraan kielen opiskelijalle haastavaa mutta tärkeää. Tällä kertaa lukutekstimme keskittyykin unkarin kielen uusimpaan sanastoon. Kielen uusia sanoja kutsutaan nimellä neologismi, ja näiden unkarin kielen uudissanojen synnystä on tässä lehdessä luettavissa myös suomenkielinen artikkeli. Tekstin uudissanat ovat kursivoituina. Mukavia lukuhetkiä!

Kanapészörfös a passzívházban

Télen, amikor kevés a fény, fontos a sport, a szórakozás, minden, ami energiát ad nekünk. Sokan fényterápiás lámpát vesznek, de ez talán nem mindenkinek segít. Akinek van szabadsága és egy kis spórolt pénze, szórakozni megy vagy utazik.

Belföldön az élményfürdők, wellness hotelek várják a turistákat. Mostanában egyre népszerűbbek Magyarországon a romkocsmák, a régi házak nosztalgikus, kicsit elhanyagolt udvarain vagy alsó emeleti kis helyiségében nyitott kocsmák. A kalandot keresők mehetnek a szabadulószobákba is, ahol feladatokat kell megoldani és 60 perc alatt ki kell szabadulni egy bezárt helyről. Amikor kiszabadul az ember, az állítólag nagyon király!

Külföldre is lehet utazni, és nem is biztos, hogy nagyon sokba kerül. Kell hozzá egy biometrikus útlevél (ha nem a schengeni határokon belül utazunk), egy fapados járatra szóló repülőjegy, és néhány lakcím, ahová ingyen mehetünk aludni. Igen, a kanapéturizmus egyre ismertebb lesz. Egy tapasztalt kanapészörfös ismeri azokat a netes oldalakat, ahol megbízható szállásadókat lehet találni. Élményeiről blogot ír vagy akár vlogol.

Persze a mai világban a repülés nem egyértelműen jó dolog, hiszen elősegíti a globális felmelegedést. Hiába szeretünk utazni, mégis aggódunk a környezetszennyezés, az üvegházhatás és saját ökológiai lábnyomunk miatt. A klímaváltozás hatásait mindenki láthatja. Ha rossz a lelkiismeretünk, próbálhatunk a mindennapokban környezettudatosan élni. Szelektáljuk a hulladékot, vigyük a gyűjtőszigetekre, amit lehet, vásároljunk másodkézből. A szemetet tegyük biológiai úton lebomló zacskóba. Vegyük a zöldségeket és gyümölcsöket biopiacon. Ha a klímakonferenciákon végre fontos döntések születnek, unokáink száz év múlva talán már passzívházakban laknak, és ott fogadják a kanapészörfösöket.

 

Szószedet Sanasto
kanapészörfös sohvasurffaaja
passzívház passiivitalo
fényterápiás lámpa kirkasvalolamppu
szabadság loma, lomapäiviä
spórolt pénz säästöjä
szórakozik huvitella
élményfürdő viihdekylpylä
wellness hotel hotelli, jossa on kylpylä ja hyvinvointipalveluita
romkocsma ”rauniokapakka”
elhanyagolt hoitamaton
helyiség tila
nyitott avattu
szabadulószoba ”escape room”-huone
megold ratkaista
kiszabadul päästä vapaaksi, paeta
király makeeta, kivaa
biometrikus útlevél biometrinen passi
schengeni határok Schengen-rajat
fapados járat halpalento
kanapéturizmus sohvasurffaus
egyre yhä
netes oldal nettisivu
megbízható luotettava
szállásadó majoittaja
blog blogi
vlogol vlogata
egyértelműen yksiselitteisesti
hiszen sillä
elősegíti edistää
globális felmelegedés ilmaston lämpeneminen
hiába vaikka, siitä huolimatta että
aggódik valamiért olla huolissaan jostakin
környezetszennyezés ympäristön saastuttaminen
üvegházhatás kasvihuoneilmiö
ökológiai lábnyom ekologinen jalanjälki
klímaváltozás ilmastonmuutos
lelkiismeret omatunto
mindennapokban arkena
környezettudatos ympäristötietoinen
szelektál lajitella
hulladék jäte
gyűjtősziget keräyspiste
másodkézből käytettynä
biológiai úton lebomló biohajoava
biopiac luomutori
klímakonferencia ilmastokonferenssi

Artikkeli on alun perin ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 4-2015.