Marketta Huitu

Tonavan varren pyörätie alkaa Saksan Donaueschingenistä ja vie periaatteessa Constanţaan Mustallemerelle. Jos reitti olisi yhtenäinen, matkaa tulisi yhteensä noin 2870 kilometriä.  Reittiä ollaankin kehittämässä niin, että olemassa olevat pätkät saataisiin yhdistettyä ja puuttuvia osuuksia täydennettyä.  Kun pyöräilyreitti jaetaan osiin, on ensimmäinen Donaueschingenistä Passauhun kulkeva osuus 550 kilometriä, toinen Passausta Wieniin 320 kilometriä, kolmas Wienistä Budapestiin 330 kilometriä ja neljäs Budapestista Mustallemerelle 1670 kilometriä.  Suosituiksi ovat nousseet Itävallassa Passaun ja Wienin välinen taival, samoin Bratislavan ja Budapestin välisen taipaleen suosio on kasvussa.

Jos matkaan aikoo lähteä jostain päin Unkaria, kannattaa reitistä hankki tietysti ensitöikseen kartta.  Ainakin unkarilainen Cartographia on sellaisen kustantanut, myös saksaksi. Saatavissa on karttoja koko reitistä sekä pelkästä Unkarin osuudesta. Myös internetistä saa vihjeitä niin reittiin (josta käytetään nimitystä Eurovelo 6) kuin tarvittaviin varusteisiinkin liittyen.

Reitistä Unkarin rajalta Budapestiin on yksityiskohtainen kuvaus myös Wikipediassa, mutta ikävä kyllä toistaiseksi vain unkariksi (hakusanalla Duna menti kerékpárút). Artikkeli arvioi reitin pyöräteiden kunnon, nähtävyydet ja antaa vihjeitä jopa ruokailupaikoista.  Kuvauksista selviää, ettei Unkarin puolella olla päästy aivan samaan kuin Saksassa ja Itävallassa: pyörätiet ovat kapeampia ja huonommin merkittyjä, ne saattavat loppua kesken jne.  Budapestin kohdalla tulee runsaasti moitteita, joitakin kohtia pidetään jopa hengenvaarallisina.

Pääkaupungista etelään ei tällaista kuvausta ole, sanotaan vain, että reitti jatkuu Csepelin saarelta ja että etelään vievä pyörätie kulkee yleensä tulvavalleilla. Tämä merkitsee sitä, ettei joki ole koko ajan näkyvissä. Wikipedian lukijoita pyydetään liittämään juttuun omia kokemuksiaan reitiltä, mutta näitä ei ainakaan vielä ole tullut.

Sunnuntaipyöräilijän ei ehkä kannata yrittää ajaa koko Unkarin osuutta, sillä karaistuneellekin reitti tuottaa varmasti haasteita.

Juttu ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 1-2018.

 

Tonava-sarjan muut artikkelit:

Tonava

Tonava – luontoarvoja ja maailmanperintökohteita

Tonavan ekologiaa

Tonava Unkarin kulttuurissa

Tonavan merkitys Unkarin talouselämälle

Tonavan sillat

Tonavan kalakeittokilpailu – Bajan ja Paksin kalakeitot

Tonava ja roomalaiset