Marketta Huitu

Meille suomalaisille tulee Tonavasta mieleen ensimmäisenä Johann Straussin valssi ”Tonava kaunoinen”, jonka kuulemme Wienin sinfonikkojen uudenvuoden konserteissa. Kuusikymmenluvulla radiota kuunnelleet muistavat ehkä lauantai-illoista Ion Ivanovicin haikean ”Tonavan aallot” tai nótan ”Budapestin sillat”.

Unkarissa joki on motiivina monessa kansanlaulussa, joista meillä tunnetaan parhaiten ehkä ”Duna felöl fúj a szél”. Kuuluisa säveltäjä ja kansanlaulujen kerääjä Béla Bartók merkitsi sen muistiin vuonna 1907. Sen jälkeen siitä on Unkarissa tehty monia laulusovituksia, mutta se on sovitettu myös kuorolle ja eri soittimille. Tunnetuimpia näistä lienevät Zoltán Kodály’in kaksiääninen laulusovitus ja Lajos Bardosin kuorosovitukset. Laulu on monien käännösten ansiosta tunnettu myös Suomessa.

Unkarilaisten suosikkikirjailijoihin kuuluvan Mór Jókain romaanissa ”Aranyember” vuodelta 1872 (suomentanut Hulda Sykäri 1918 nimellä ”Onnen kultapoika”) Tonavaa, sen luontoa ja joella purjehdusta kuvataan tarkasti. Kirjasta on tehty kolmekin filmisovitusta, ensimmäinen vuonna 1919, jolloin ohjaajana oli Sándor Korda (myöhempi Alexander Korda).

Tonava on punaisena lankana Péter Esterházyn ”metafiktioksi” luonnehditussa teoksessa ”Hahn-Hahn grófnő pillantása” vuodelta 1990. Hannu Launonen on suomentanut sen 1996 nimellä ”Pitkin Tonavaa, eli kreivitär Hahn-Hahnin katse”. Keskieurooppalaisuutta pohtii myös italialaisen Claudio Magrisin 1986 ilmestynyt kirja, joka on julkaistu suomeksi nimellä ”Tonava” vuonna 2002.

Unkarilaisessa runoudessa Tonava esiintyy usein. Esimerkkeinä voi mainita János Arany’in balladit ja ennen kaikkea Attila Józsefin ”A Dunánál” (Tonavan rannalla), jossa joki symboloi ja heijastelee runoilijan ajatuksia.

Monista Tonavaa maalauksissaan ikuistaneesta taiteilijasta ansaitsee maininnan István Szőnyi (1894‒1960), joka muutti 1932 asumaan Zebegény’iin, Tonavan mutkaan, noin 60 kilometriä Budapestista pohjoiseen Szőnyi maalasi postimpressioinismin hengessä, ja hänen muutamaa Tonavan mutkan maalaustaan arvostetaan suuresti.

Juttu on ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 1-2018.

Tonava-sarjan muut artikkelit:

Tonava

Tonava – luontoarvoja ja maailmanperintökohteita

Tonavan ekologiaa

Tonavan merkitys Unkarin talouselämälle

Polkupyörällä Tonavan vartta Saksasta Mustallemerelle?

Tonavan sillat

Tonavan kalakeittokilpailu – Bajan ja Paksin kalakeitot

Tonava ja roomalaiset